Linedance är en av många amerikanska Country & Western dansstilar. Dansarna står på rader, därav linedance. Varje dans består av fasta kombinationer av danssteg som upprepas under dansens gång. Varje serie av danssteg innehåller vändningar så att hela dansgolvet byter riktning inför nästa serie. De flesta danser blir således “Two-wall” eller “Four-wall dances”. Det finns idag tusentals danser, och det uppstår nya varje vecka. Alla har sitt eget namn och sina egna stegkombinationer som dansarna lär sig utantill.

Linedance är bland de mest allsidiga dansformer som finns, med danssteg inlånade från de flesta dansstilar i världen: klassisk, latinamerikansk, rock&roll, hip-hop, step, funk mm.
Dansmusiken var från början främst en modern rockig country & western stil men under den senaste tiden har linedance koreografer skapat danser till många olika musikstilar, som rock, pop, disco.

Linedance fick ett uppsving i USA i början av 90-talet och är sedan mitten av 90-talet även väletablerad i Europa, främst i England och Holland. I Sverige finns det idag ett drygt 100-tal linedance-klubbar och föreningar.

Linedance kan dansas på alla nivåer, från en anspråkslös fritidsaktivitet till elitnivå med tävlingar och mästerskap vid olika nationella eller internationella arrangemang. Världsmästerskap hålls årligen i USA eller i något europeisk land.

Hur du än väljer att ägna dig åt linedance så är det bara en sak som är viktig:


HA SÅ ROLIGT SOM MÖJLIGT!!!

Välkommen!